Heerhugowaard nummer 1 gemeente op gebied van energietransitie!

Met trots kan worden gemeld dat Heerhugowaard de nummer 1 gemeente is op het gebied van energietransitie! Dit blijkt uit de dit jaar door Telos opgestelde monitors op dit gebied.

VVD Heerhugowaard heeft met Monique Stam als wethouder Duurzaamheid de afgelopen jaren grote stappen gemaakt op dit gebied. Het is dan ook de verdienste van Monique na vier jaar hard werken dat deze score is behaald.

Op alle indicatoren scoort Heerhugowaard hoog, waardoor de totaalscore met kop en schouders boven de rest van Nederland uitsteekt. De indicatoren waarop wordt gemeten betreffen onder andere windenergie, zonnestroom en het gas- en elektriciteitsverbruik van de Heerhugowaardse huishoudens.

Duurzaamheid staat bij VVD Heerhugowaard hoog op de agenda en zal dat ook de komende jaren blijven staan. Duurzaamheid levert namelijk een winst op drie vlakken op. Het milieu wordt gespaard door minder CO2-uitstoot en we worden minder afhankelijk van gas, al moeten nog veel stappen worden gezet. Daarnaast levert het de inwoners van onze gemeente een besparing op de energierekening op. Als laatste levert het realiseren van deze maatregelen ook werkgelegenheid op in de bouwsector. Investeren in duurzaamheid levert hierdoor alleen maar winnaars op!
1 Telos is een universitair kenniscentrum op het gebied van duurzame ontwikkeling en is gevestigd aan de Universiteit van Tilburg en vormt een onderdeel van het TSC, Tilburg Sustainability Centre.

2 januari 2017: Governance monitor duurzame gemeenten (bestuurskracht voor duurzaamheid)

september 2017: Nationale monitor duurzame gemeenten (Triple P analyse van toestand in alle gemeenten). De scores hierin zijn zogenaamde duurzaamheidsscores die kunnen variƫren van 0-100% lange termijn doelbereiking. De actuele situatie is daarbij vergeleken met het wenselijke lange termijn doel voor een indicator.