Samen houden we Heerhugowaard veilig

We willen allemaal een veilig Heerhugowaard. Zodat je zonder twijfels op vakantie kunt gaan, je dochter veilig naar school kan fietsen en dat we niet bang hoeven te zijn dat ons op straat iets gebeurt. Dat begrijpen we maar al te goed, want wij hebben die gevoelens en wensen zelf ook. En hoewel we vanuit de gemeente veel kunnen doen zoals cameratoezicht en zorgen dat veilige straten “beleidsprioriteit” krijgen, kan het veel praktischer.


Een paar jaar geleden heeft een kleine groep Heerhugowaarders besloten om samen een Whatsappgroepen op te zetten om samen op te letten in de wijken. Niets anders dan naar elkaar omkijken. Eigenlijk bijna vanzelfsprekend om dat samen te doen. Want ga maar na, er is bijna altijd wel iemand op straat te vinden. Om de hond uit te laten, om de vuilnisbak buiten te zetten of gewoon om een stukje te lopen. Op dit moment hebben bijna alle Heerhugowaardse wijken of straten een appgroep.

 

Dit zorgt alleen wel voor een uitdaging. Want waar wij met elkaar weten dat we in een Whatsappgroep zitten, weten inbrekers dat niet. Om ze te waarschuwen hebben wij drie jaar geleden de gemeenteraad om borden gevraagd en hebben we vorig jaar stickers uitgedeeld om ze te waarschuwen dat we op elkaar letten in de wijk. De afgelopen jaren hebben we met de beheerders van de Whatsappgroepen gestreden voor borden in de wijk die waarschuwen dat er buurtpreventie is. Sinds december hangen de borden er dan eindelijk en is duidelijk dat we hier met elkaar werk maken van onze veiligheid op straat.

 

De borden laten heel mooi zien dat actieve inwoners en de politiek elkaar kunnen vinden. Zonder de enorme inzet van de beheerders hadden we dit nooit voor elkaar gekregen.


Wat kan je de komende tijd van ons verwachten?

Hier houdt het niet bij op. Het is onmogelijk om volledige veiligheid te garanderen, maar we willen allemaal zo veilig mogelijk wonen, werken en leven. Daarom blijven we de komende tijd op zoek gaan naar realistische en praktische oplossingen die ons leven veiliger maken. Of het nu gaat om onveilige kruisingen of als je, je niet veilig voelt in het parkje in de wijk. Laat het ons daarom weten als je ergens mee zit. We zijn er voor jullie en dat gaan we laten merken.

 

Wesley Boer

vvdheerhugowaard@gmail.com